Sitoutumattomuus ei tee hyvää kuntavaikuttajaa

Satu Tuominen jatkaa kirjoituksessaan (KU 14.4.) Järvenpään Plus ryn jo vaaleissa käyttämää retorista perustelua, jossa hyvikset löytyvät omista riveistä ja pahikset puolueiden riveistä. Järvenpäätä aidosti kehittävät ihmiset ja demokratiaan uskovat valitsevat ilmeisesti näkemyksen mukaan vain yhden ryhmän, Tuomisen oman.

Tällainen retoriikka on sekä puolueiden toiminnassa mukana olevia, mutta erityisesti äänestäjiä kohtaan loukkaavaa. Jokainen kuntavaaleihin aikaansa käyttänyt tavoittelee kotikaupungilleen parasta ja haluaa kehittää kaupunkiaan asukkailleen hyväksi paikaksi elää. Se, millainen näkemys meillä on parhaasta, on joskus erilainen ja siksi meillä on erilaisia puolueita ja ryhmiä.

Minusta sitoutumattomien ryhmien mukana olo kuntapolitiikassa on tärkeää. Se tuo mahdollisuuden osallistua vaikuttamiseen myös ihmisille, jotka eivät vielä tai eivät mahdollisesti koskaan löydä tai halua löytää poliittisista puolueista omaansa.

Järvenpäässä on myös useita ahkeria ja arvostamiani Plussan ryhmään kuuluvia edustajia. Mutta retoriikkaa, jota vaalein alla ja ilmeisesti yleisestikin käytetään, en arvosta lainkaan. Puhetta kutsuttaisiin poliittisissa piireissä mustamaalaukseksi.

Satu Tuomisen kirjoituksessaan esille nostama asukasdemokratian lisäämäinen, valmistelun avoimuus, mutta lisänä myös yhteistyö ja sen rakentaminen ovat seuraavan valtuustokauden keskeisiä kysymyksiä.

Poliittisissa puolueissa avoimuus on itseasiassa sitoutumattomien ryhmiä suurempaa. Puolueiden linjat näkyvät historiallisissa juurissa ja periaateohjelmissa. Näitä valmistelee esimerkiksi Keskustassa varovasti arvioiden 5000 ihmistä eri tasoilla. Äänestäjä tietää, mitä valitsee.

Järvenpäässä Keskustan valtuustoryhmä on myös kokoontunut aina avoimin ovin ja mahdollisuus vaikuttaa on ollut kaikilla keskustalaisilla tai keskustasta kiinnostuneilla. Puhe sisäpiirin päätöksistä ei pidä paikkansa.

Sitoutuminen puolueeseen on tuonut minulle lisänä upean verkoston erilaisia ihmisiä, joiden kanssa päätöksiä valmistella, verrata kaupunkien tilanteita ja saada lisäinfoa koko Suomesta. Lisäksi se tuo myös mahdollisuuden vaikuttaa valtakunnan tasolla.

Arvostan puolueissa myös vastuullisuutta, työtä tehdään pitkäjänteisesti. Keskustassa meillä on periaate, jonka mukaa kaupunki pyritään jättämään tuleville sukupolville, aina vähän paremmassa kunnossa, kun se on itse saatu.

 

Riikka Reina

varavaltuutettu ja keskustalainen neljännesvuosisadan

LIITY JÄSENEKSI