Ei paha vaan välttämätön! – Esko Lappalainen

Seurakuntavaaleissa poliittistaustaisella keskiryhmien ja sitoutumattomien vaalilistalla ehdolla olevana aistii joskus, että olisi taustansa vuoksi huonompi seurakunnan luottamustehtäviin kuin poliittisen kantansa julkituomaton ehdokas. Naurettava on myös väite, että puoluetoimisto ohjaisi puoluetaustaisten ryhmien päätöksentekoa. Se olisi mahdoton tehtävä.

Meidänkin ehdokaslistan ehdokkaista noin puolet on sitoutumattomia. Sama tilanne lienee kahdessa muussakin puolueihmisiä ja puolueeseen sitoutumattomia omaavassa ryhmässä.

Onko puoluetaustan näyttäminen seurakuntavaaleissa paha asia? Ei paha vaan välttämätön.

Järvenpään kirkkovaltuustoon valitaan 33 jäsentä. Jos puoluetaustaisia ehdokaslistoja ei olisi, jäisi valtuusto seitsemän paikkaa vajaaksi eikä olisi ainuttakaan varajäsentä. Sopuvaalin aikaansaamiseksi pitäisi pystymetsästä haalia joukko täyteen. Millainenhan valtuutettujen sitoutuneisuus seurakunnan asioiden mahtaisi silloin olla? Onneksi puoluetaustaiset ryhmät ovat ehdokaslistoillaan tehneet vaalin mahdolliseksi!

Saman listan ehdokkaatkaan eivät ole yhdestä puusta veistettyjä. Sen voi todeta vaalikoneessa ehdokkaisiin tutustumalla. Olen tosin kritisoinut vaalikonetta siitä, että valtuutettujen päätösvallassa olevia paikallisia kysymyksiä on liian vähän.

Pidän kirkon puolelta suorastaan nolona, että vaalikone tarjoaa ilmastomuutoksen ainoaksi ratkaisuksi lihantorjunnan välttämisen seurakunnan tarjoiluissa! Järvenpään seurakunnan tarjoiluissa lihaa kuluu 330 g päivässä. Seurakuntalaista kohti se tekee 40 g vuodessa. Kirkkovaltuuston päätösvallassa on paljon tehokkaampia keinoja ilmastomuutoksen torjumiseksi.

Virressä sanotaan ”kaikille tilaa riittää, kaikille paikkoja on”. Näin tosiaan on, sillä päätöksenteko Järvenpään kirkkovaltuustossa on ollut sopuisaa. Kuuden valtuustokauden kokemuksella voin vakuuttaa, että päätöksenteossa on haettu yksinomaan seurakunnan parasta, olipa taustaryhmä mikä tahansa.  Niin on varmasti jatkossakin.

Käykää äänestämässä, kun puoluetaustaisen ehdokaslistojen ansiosta meillä Järvenpäässä voidaan pitää oikeat vaalit!

Esko Lappalainen
Kirkkovaltuutettu ja kirkkoneuvoston jäsen
Keskiryhmät ja sitoutumattomat
Järvenpää

 

LIITY JÄSENEKSI