Puolesta vai vastaan? – Riikka Reina

Työ yhteisen puolesta on alkanut. Uutena Järvenpään keskustan vastuunkantajana olen saanut osallistua ensimmäiseen valtuustoon ja kaupunginhallitukseen. Todella mielenkiintoista. Ja toisaalta aivan sitä, mitä odotinkin. Mukavaa, että tätä on jäljellä vielä neljä vuotta.

Olen myös tavannut ja tutustunut kymmeniin uusiin ihmisiin. Ja jäänyt pohtimaan, miksi ihmeessä ihmiset lähtevät mukaan politiikkaan. Miksi käytämme tunteja yhteisen rakentamiseen.

Minun johtopäätökseni on, että politiikkaan lähtee karkeasti jaoteltuna kahdenlaisia ihmisiä. Niitä, jotka lähtevät toimimaan asioiden puolesta. Ja niitä, jotka lähtevät toimimaan jotakin asiaa tai ihmistä vastaan. Kaksi eri linjaa on helppo tunnistaa valtakunnan politiikasta. Mutta myös kuntapolitiikasta. Kun vähän aikaa seuraa kokousta tunnistaa, miten ihminen argumentoi ja asemoi itsensä.

Itse ajattelen, että vastustaminen on yksinkertaista ja helppoa. Ratkaisujen etsiminen ja uudistamisen puolustaminen vaikeampaa. Vaaleissa halusin ehdottomasti, että esitteessäni näkyy sana puolesta. Se muistuttaa minua ja kertoo muille, miten haluan toimia. Yritän etsiä ratkaisuja silloinkin, kun esitetty vaihtoehto ei minulle käy.

Äänestäminen sinänsä ei minusta ole huono tai pelottava asia. Yksittäistä äänestystä merkityksellisempää on se, miten ylipäänsä suhtaudumme kotikaupunkiimme, sen ihmisiin ja asioihin. Näemmekö ne puolustamisen arvioisina, ylpeästi kehittämiskohteina. Vai vastaammeko kaikkeen ei.

Puolesta vai vastaan. Sama suhtautuminen toimii ihmisiin. Näemmekö toisessa ihmisessä hyvää tarkoittavan, ehkä eri lailla ajattelevan ihmisen vai vastustettavan, varmasti jotain pahaa aikovan.

Kritisoijan ja vastustajan rooli on kuntapolitiikassakin raskas kantaa. Minä toivon, että jokaiselle löytyisi paikka, jossa hänen parhaat puolensa tulevat esiin. Niin, että jokainen voi toimia asioiden puolesta ja etsiä ratkaisuja.

Olen luonteeltani positiivinen ja haluan toimia puolesta. Silti neljä vuotta on pitkä aika. Toivon, että kykenen säilyttämään puolesta toimimisen silloinkin, kun tulee tilanteita, joissa tehdyt ratkaisut ovat minusta vääriä. Sillä kyynisyys, se on politiikan pahin vihollinen.

Toivon myös, että Järvenpään Keskusta voitaisiin tunnistaa sanasta puolesta. Toimimisesta Järvenpään puolesta. Sen ihmisten puolesta. Hyvien asioiden puolesta. Toistemme puolesta. Sellaista puolesta puhumisen politiikkaa minä rakastan.

 

Riikka Reina
ammatillisen koulutuksen asiantuntija ja pappi
varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen, Keskusta

LIITY JÄSENEKSI