Ehkäisy ei ole paikka, missä nuori kannattaa heittää kylmään veteen ja syvään päätyyn opettelemaan yksin. Kyse ei ole aina siitä, etteikö nuori ymmärtäisi ehkäisyn tarpeellisuutta, vaan aina ei osaa, uskalla, kehtaa tai tiedä, miten asianmukainen ja kalliskin ehkäisy hankitaan tai kustannetaan. Kunnan tehtävä on auttaa näissäkin ensiaskeleissa.
Järvenpäässä Mikko Vesterinen teki saman henkisen aloitteen sosiaali- ja terveyslautakunnassa noin vuosi sitten, mutta aloite torpattiin lautakunnassa. Vesterisen tavoitteena oli saada ehkäisy alle 20-vuotiaille, mutta aloitteen valmistelussa todettiin, että kaivattuja säästöjä ei tuossa ikäryhmässä syntyisi. Suurin osa aborteista tehdään 20-24-vuotiaiden ikäryhmässä. Siksi aloite on tehtävä Järvenpäässä uudelleen, tällä kertaa laajennetussa ikähaarukassa.
Maksuton ehkäisy kaventaa terveyseroja, vähentää ei-toivottuja raskauksia ja abortteja, parantaa kansanterveyttä ja lisää tasa-arvoa, kun ehkäisyn kustannukset eivät jäisi niin usein tyttöjen ja nuorten naisten maksettavaksi. Ennaltaehkäisyn takia maksuton ehkäisy on äärimmäisen tärkeä. Vaikka asianmukaisen ehkäisyn hoitaminen on jokaisen aikuisen omalla vastuulla, tarvitsevat nuoret erityistä tukea seksuaalisuuden ja ehkäisyn kanssa. Siksi Järvenpään on otettava käyttöön maksuton ehkäisy nimenomaan alle 25-vuotiaille järvenpääläisille.
Nuori tarvitsee juuri hänen tilanteeseensa parhaiten sopivan ehkäisymenetelmän, mutta esimerkiksi pitkäkestoisen ehkäisyn korkea hinta saattaa estää ehkäisyn käytön kokonaan. Kynnys hakea ehkäisyä on korkea, jos joutuu pyytämään vanhemmilta rahaa ehkäisyn maksamiseen.
Järvenpään on myös tarkasteltava, millä perusteella kululaskelmat tehdään. Ylen (19.2.2015) mukaan esimerkiksi Rauman kustannukset ovat olleet ”parikymmentätuhatta euroa”, kun taas Järvenpäässä hinta olisi Vesterisen aloitteen lautakuntakäsittelyn mukaan ollut kymmenkertainen. Ero syntynee siitä, että Rauman tapauksessa työtunteja ei lasketa hintalappuun mukaan, mutta Järvenpäässä laskettiin.
Pöytäkirjan mukaan valmistelussa laskettiin, että ehkäisyneuvolan työmäärä kasvaisi, jos kaikki järvenpääläiset nuoret hoitaisivat ehkäisynsä asianmukaisesti. Jos jokainen nuori osaisi katsoa itselleen asianmukaisen ehkäisyn, Järvenpään ehkäisyneuvolamenot kasvaisivat joka tapauksessa. Nyt Järvenpäässä ehkäisymenot pysyvät alhaalla sillä, että kaikki nuoret eivät osaa käyttää ehkäisypalveluita ja siten hanki itselleen asianmukaista ehkäisyä.
Kunnan tehtävä on edistää terveyttä ja hyvinvointia. Myös jatkossa. Maksuton ehkäisy edistäisi nuorten hyvinvointia ja tasa-arvoa.
Sonja Huttunen
2. varavaltuutettu (kesk.)
Järvenpää