Tomi Passi: valtuusto 28.8.2017, kaupunginjohtajan talouden kehys 2018, ryhmäpuhe

Saimme siis nyt valtuustoon kaupunginjohtajan ensi vuoden talouden alustavan kehyksen. Tälle vuodelle toimintakatteen muutos oli -1,1%. Ilman käyttöomaisuuden myyntivoittoja muutos oli -1,7%. Tälle vuodelle myyntitulot ovat ennätyksellisen korkealla. Arvio on huimat 18 milj euroa. Ne tuovat nyt kassaan rahaa vääristäen tunnelmaa, mutta tilanne ei pysy tällä tasolla pitkään. Vuoden 2018 arvio on enää 9 milj. Tämä kannattaa muistaa keskusteluissa.

Katuverkkomme rapistuu kovaa vauhtia ja monin paikoin valitettavasti turvallisuuden kustannuksella. Asiaan on puuttunut jo aiempi hallitus ja valtuusto, mutta ei riittävällä tehokkuudella. Kaupungin kasvu on vienyt päähuomion ja omaisuudesta huolehtimisen teot ovat saaneet puhtia vasta Mestaritoiminnan allianssin avulla. Tähän tarvitaan lisää muutosta, resursseja eli lisää rahaa. Kiinteistöjemme ja muun omaisuutemme ei saa antaa rapistua.

Henkilöstö pitää huomioida. Toimintamme sydän on hyvin voiva ja jaksava henkilöstö. On tapahtunut paljon venymistä niin toimiala- kuin yksilötasoilla. Täytyy muistaa, että jos esimies voi huonosti niin se heijastuu koko yksikköön. Viime valtuustokaudella noin 10 johtotehtävää jaettiin muiden tehtäväksi. Venymisen raja on saavutettu. Olemme valinneet linjan, että Järvenpää kasvaa. Kasvuun tarvitaan tekijöitä. Kaupunki ei voi loputtomiin yhdistellä tehtäviä yhden tai useamman tehtäväksi. Voimakkaasti kasvava väkimäärä tarvitsee myös palvelunsa ja tämä täytyy huomioida talouskehyksessä.

Hallituksen puidessa syksyn aikana kehystä, esille nousee varmasti useampia tärkeitä kohteita keskusteluun. Henkilöstöä pystyy huomioimaan monin eri tavoin, mm. palauttamalla aiemmin karsittuja korvauksia. Esimerkkinä keskusteluun olisi hyvin epäoikeudenmukainen poisto ns. hälyrahan puolittaminen. Tehtävämme päättäjinä on huolehtia, että tärkeä arvomme houkuttelevana työnantajana täyttyy.

Ryhmämme ottaa kantaa myöhemmin johdonraportin yhteydessä työhyvinvointiin liittyvissä asioissa.

Sote asioissa ei saa jäädä muuttumattomuuden tilaan odottelemaan. Kun joku muutos näyttää tarpeelliselta, se on tehtävä.

Kaupunkilaisten toimeentulo on ollut pitkään koetuksella. Lukuisat maksut ovat nousseet sietämättömästi viime vuosina. Kaupungin ei pidä enää lisätä maksuja. Nostan tässä veroesimerkin keskusteluun. Vakituiseen asuinrakennuksen vero% on 0,55 %, kun rakentamattoman paikan vero% on 4,35%. Tästä saatava lisätulo on kohtuullisen pieni, mutta rokottaa mm. monia ison vanhan tontin omistajia. Tätäkin linjausta voisi pohtia hallituksessa. Tätä taustaa vasten Järvenpään Keskusta hyväksyy linjauksen, ettei veroperusteisia maksuja ei koroteta.

Todellista työttömyyden hoitoa on hankkia yrityksiä Järvenpäähän. Meillä työttömyyden hoitoon käytetään lähes miljoona euroa vuosittain. Pitää seurata, käytetäänkö tuo raha järkevästi ja tehdä tarvittaessa muutoksia.

Järvenpään Keskusta tukee kaupungin monipuolisia toimia saada työpaikkaomavaraisuuttamme paremmaksi.

Lainakantamme kasvaa nopeasti ja investoimme velaksi. Pitää seurata, alkaako investointeihin käytetyt lainat tuomaan meille tavoiteltuja verotuloja.

Ryhmäpuheenvuoro on rajattu 7 min.

LIITY JÄSENEKSI