Järvenpään Keskusta: Omaishoitajien mahdollisuus vapaiden käyttöön turvattava

Järvenpään Keskusta kantaa huolta omaishoitajien mahdollisuudesta käyttää lakisääteisiä vapaita. Korona-aika on tuonut haasteensa myös omaishoitajien jaksamiseen. Keusoten viime vuonna teettämän kyselyn perusteella vain alle puolet alueen omaishoitajista (pl. erityislasten vanhemmat) käyttää lakisääteiset vapaansa.

Vapaiden mahdollistamiseksi tarvitaan omaishoitajille kuntarajat ylittävä sijaishoitajapankki. Kuntien yhdessä ylläpitämä sijaispankki tarjoaisi omaishoitajalle mahdollisuuden saada sijainen omien vapaapäivien ajaksi. Uudenmaan Keskusta on ehdottanut sijaispankin perustamista jo viime vuonna.

Omaishoitajien vapaapäivien käyttöä edistää se, että hoidettavana oleva omainen kokee tilapäisen hoidon turvalliseksi ja viihtyisäksi. Omaishoitajien jaksamista voitaisiin tukea myös tarjoamalla perhehoitopaikkoja. Perhehoito on inhimillinen ja kodinomainen vaihtoehto tilapäisen ympärivuorokautisen hoidon järjestämiseen.

Järvenpään Keskusta ry

Kirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaan Vaalikynä-palstalla 5.5.2021

LIITY JÄSENEKSI