Kouluruokailu

§ 3 Ateria- ja siivouspalveluyhtiön perustaminen

Keskustan ryhmässä keskustelimme tämän uuden yhtiön työnimeltään Jatsi perustamisesta. Asiaa on jo valmisteltu lähes vuoden. Silti se on aika alkute-kijöissään muuten, mutta kaupungin 100 %-omistaman yhtiön perustaminen etenee nyt valtuuston päätöksellä, jos se tehdään.

Muutamia asioita nousi meillä esille: 1. Onko nyt tarkaan harkittu tämän yhtiön perustaminen. Osa kaupungin toiminnoista juuri siivouspalvelut ja korjaus-ja kunnossapitopalveluthan siirrettiin Mestaritoimintaan pari vuotta sitten. Siellä toiminnot tuntuvat sujuneen hyvin ja saavat jopa kiitosta käyttäjiltä. Hyvä niin. Nyt kuitenkin kaupunki maksaa taas 300 000 euroa ostamalla siivouspalvelut toiseen yhtiöön. Nehän siirrettiin kuten myös kaikki välineet ja koneet apporttina Mestaritoimintaan. Arvostettu ja hintava konsulttitoimisto, talousjohtaja ja verottaja ovat käyneet  keskusteluja lähinnä yhtiön arvonmäärityksestä. Meille ei auennut muistioista, millaisia veroseuraamuksia on odottettavissa siivouspuolen ostamisesta uuteen yhtiöön. Tietääkö joku virkamiehistä?

2. Kouluruokailun siirtäminen yhtiöön merkitsee arvonlisäverojen menettämistä. Tässä esityksessä menetykseksi on laskettu 120 000e/ vuosi.Se on viidessä vuodessa jo 600 000e. Meillä heräsi myös kysymys: miten yhtiöit-täminen jatkossa vaikuttaa kouluruokailun hintaan? Yhtiö tuskin pystyy nykyisellä hinnalla tuottamaan ruokapalvelut kouluille ja päiväkodeille. Miten suuria hinnankorotuksia on odotettavissa ja onko tarkoitus tehdä joku sopimus hinnoittelusta? Ruoan hävikin toivotaan pienenevän keskuskeittiöillä. Se saattaa kuitenkin jopa kasvaa, kun ruoka jaetaan useaaan pisteeseen. Sitä ei voi olla liian vähän vaan sitä on laitettava riittävästi., jolloin hävikkiriski kasvaa.

3. Keskustan ryhmän mielestä yhtiöittämisellä ei ole kiire Sote-uudistuksen vuoksi kuten nyt perustellaan. Sote-aikataulun mukaanhan siisrtyminen tapahtuu vasta vuoden 2019 alussa. Emme vastusta sitä, että yhtiö perustetaan nyt, mutta mielestämme kannattaa siirtää totetutusaikataulua nyt ajatellusta 1.8.2017 kauemmaksi. Valmistellaan siirtoa sekä muita asioita ja aloitetaan ruokapalvelut yhtiönä vasta 1.8.2018. Sillä taattaisiin huolellinen valmistelu, ettei kävisi tässäkin niin kuin Mestari-toiminnassa. Siellähän irtisanotut työntekijät ovat haastaneet Järvenpään keräjille. He vaativat 500 000 e:n korvauksia ja oikeudenkäyntikulujaan. Tehdään tämä nyt ajan kanssa huolella ja oikein.

Puheenvuoro KV:ssa 30.1.2017/ Maisa Pyykkönen

LIITY JÄSENEKSI