Vakituinen vara Keskustasta

Pitkän linjan yleispoliitikkona sain luottamuspaikkajaossa useamman varapaikan hoitaakseni. Toimin kaupunginhallituksen varajäsenenä, sote-kuntayhtymän tarkastuslautakunnan varajäsenenä sekä Keudan yhtymävaltuuston varajäsenenä. Näiden lisäksi olen siis ensimmäinen varavaltuutettu. Varajäsenyyksien kasautuminen minulle oli sattumaakin ja siihen vaikutti viime tingassa myös sukupuoli. Varsinainen jäsenyys ja ensisijainen vastuu minulla on talousjaostosta. Talousjaostovastuu onkin minulle kovin mieluisia.

Eräs pitkän linjan toimija totesi neuvottelujen aikana, ettei hän ottaisi vastaan yhtään varajäsenyyttä. Varajäsenen rooli on monen mielestä epäkiitollinen, varsinainen koiranvirka. Saat usein tietoosi osallistumisen kokoukseen vasta viime tingassa, joudut pitämään yllä seurantaa “varmuuden vuoksi” ja lukemaan kokouslistoja “turhaan”. Et oikein ryhmäydy porukkaan ja helposti koet olevasi ylimääräinen.

Mutta asian voi nähdä toisinkin. Minä nautin erilaisiin asioihin perehtymisestä. On kiva katsella, mihin suuntaan asiat menevät. Olen luonteeltani toisten tukija ja on mukana toimia sparraajana varsinaiselle jäsenelle. En nauti asemavallasta vaan asiavallasta ja siksi rooli minulle sopii. Ensimmäiset puolivuotta olen lukenut ja analysoinut mielelläni kaikki kaupunginhallituksen listat. Ja oppinut paljon uutta. Aktiivisuutta se toki vaatii.

Tällä viikolla osallistuin roolissani sekä kaupunginhallituksen merkittävään kokoukseen, jossa päätimme uuden kaupunginjohtajan valintaprosessista että Keudan yhtymävaltuustoon, jossa pudotin Keudan historian ensimmäisen vaalilipun henkilövaaleissa. Vaalissa muuten ehdokkaani tulivat valituiksi. En koe, että olisin toiminut ylimääräisenä tai turhana. Käytin viikolla isoa valtaa ja pyrin olemaan vastuullinen. Olin perehtynyt ja selvittänyt asiat etukäteen ja silloin uskaltaa myös tehdä avauksia ja ehdotuksia.

Minä olen siis mieluusti nyt ”vakituinen varamies”. Siihen ääneni tällä kaudella myös riittivät. Jatkossa ehkä toisin. Uskon, että se, miten osaa paikkojaan ja saamaansa tehtävää käyttää on osaamiskysymys. Kannustan kaikkia varahenkilöitä ottamaan roolinsa ja etsimään tapansa vaikuttaa. Varsinaisilta jäseniltä toivon avoimuutta ottaa työpari rinnalle. Tästä on hyötyä molemmille. Ja Keskustalle.

Riikka Reina
vakituinen vara

LIITY JÄSENEKSI